Laadpalen in een mede eigendom plaatsen is niet altijd evident. Je eigen parkeerplaats bevindt zich binnen een gemeenschappelijk geheel. Wil je een laadpaal, dan loopt de kabel best door de gemeenschappelijke delen tot aan je eigen parkeerplaats. Een complexe situatie die Stroohm graag verduidelijkt:

Wat Mag Je Doen?

Je mag als eigenaar binnen een mede-eigendom vrij op eigen kosten aan de gemeenschappelijke eigendom veranderingen aan brengen op 2 voorwaarden: 1) Mits je de bestemming niet wijzigt en 2) de rechten van de andere mede-eigenaars niet schaadt. Dit is beperkt tot het plaatsen van kabels, leidingen en laadpalen in of op de gemene delen. Je mag dus geen kabels door privatieve kavels zoals bergingen of parkeerplaatsen trekken zonder expliciete toestemming.  Ook dient elke elektrische installatie conform de wetgeving te worden gekeurd., neem dit zeker mee in je offerte.

Bij het plaatsen van laadpalen in een mede eigendom mogen er geen bijkomende kosten zijn voor de mede-eigenaars. Dus een verzwaring van de elektriciteitsmeter kan enkel indien er geen vaste kosten zijn die gemeenschappelijk worden gedragen. Met het aangekondigde capaciteitstarief van 2022 kan je dus niet zomaar verzwaren zonder akkoord van de kostenverdeling.

De persoon die de installatie heeft  betaald – zelfs al is deze in de gemeenschappelijk delen – blijft eigenaar van al het materiaal zoals kabels en zekeringskast. Uiteraard ben je ook eigenaar van het laadpunt dat je op je eigen parkeerplaats hebt geïnstalleerd. Montage tegen de muren die gemeenschappelijk zijn is ook toegelaten.

 

Hoe Pak Je Dit Praktisch Aan?

Om laadpalen in een mede eigendom te mogen plaatsen, is er een meldingsplicht naar de mede-eigenaars of via de syndicus. Via een aangetekend schrijven dien je hen op de hoogte te stellen van de geplande werken. Binnen een periode  van  2 maanden kunnen enkel de betrokken mede-eigenaars verzet aantekenen en dit op grond van een rechtmatig belang:

Waarvoor kan een aanvraag geweigerd worden?

– er is binnen de VME een verplichting om exclusief slimme laadinfrastructuur aan te sluiten op een gemeenschappelijke meter

– de plaatsing van kabels veroorzaakt belangrijke schade op het vlak van het uitzicht van het gebouw of de gemene delen

– de voorziene werken verzwaren de financiële lasten van andere mede-eigenaars of gebruikers

– kabels of toestellen worden op privatieve delen geplaatst

– er is te weinig vermogen beschikbaar binnen het gebouw om te laden met als gevolg dat alle appartementen dreigen zonder stroom te vallen

De werken dienen uitgevoerd te worden binnen een periode van 6  maanden. Dus spreek goed af met de installateur om de laadpalen snel te plaatsen na akkoord. Bespreek ook met de mede-eignaars en de syndicus hoe je de hinder kan beperken. Hoe iedereen op de hoogte van de vorderingen en de planning.

 

Bij onduidelijkheden mail je ons of verwijs je naar de wetgeving in detail.

Je kansteeds beroep doen op Stroohm om onderbouwd de nodige laadinfrastructuur te voorzien.

Stroohm is gespecialiseerd in deze materie. Neem gerust contact met ons op !

 

 

 

Hidden

Next Steps: Sync an Email Add-On

To get the most out of your form, we suggest that you sync this form with an email add-on. To learn more about your email add-on options, visit the following page (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Important: Delete this tip before you publish the form.
Name(Required)
Privacy(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Naam(Required)
Enter the employer's VAT number in the format: "BE 0123.456.789"
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
scroll to top