Als je een thuislaadpunt hebt via je werkgever, en het is gekoppeld aan het Stroohm LMS platform, dan heb je waarschijnlijk recht op een terugbetaling voor laadsessies. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en tegen welke tarieven u een terugbetaling krijgt op basis van de CREG-tarieven, een tarief dat maandelijks varieert volgens de schommelingen in de energieprijzen om zo dicht mogelijk bij de marktrealiteit te blijven.
HOE WERKEN DE ELEKTRICITEITSTARIEVEN?
Net als bij andere producten zijn er verschillende markten voor het kopen van elektriciteit. Om je behoeften (basislast) in de toekomst in te dekken, kun je kopen op ENDEX. Voor kortetermijnmarkten is er BELPEX om op uurbasis genoeg te hebben voor je verbruik. En dan is er nog de onbalansmarkt op kwartaalbasis die prijzen geeft. Een vrij complexe zaak. Als consument zijn er niet 1 maar 3 verschillende prijzen voor residentieel gebruik op de Belgische markt omdat groenestroomcertificaten afhankelijk zijn van elke regio. Er zijn immers geen windmolens en weinig zonnepanelen in Brussel, dus de prijzen zijn altijd lager in deze regio. Ook belangrijk om te begrijpen is dat de marktprijs voor een variabel contract pas bekend is na het einde van de maand. Het is immers een maandelijks gemiddelde voor die maand. De CREG kan deze pas na het einde publiceren. Je kunt dus nooit het tarief van januari toepassen op januari omdat het nog niet bekend was. We zijn verplicht om tarieven uit het verleden altijd toe te passen op de huidige maand. Bijgevolg is er enige vertraging bij de terugbetalingen. Bij stijgende prijzen krijg je eerst te weinig betaald. Bij dalende prijzen krijg je achteraf alsnog te veel terugbetaald. Zo werkt het systeem. Bovendien is er geen kliksysteem voor elektriciteit, dus de residentiële prijzen vallen ook volledig terug wanneer de groothandelsprijzen dalen.
Wij werken uitsluitend met de tarieven van de CREG die de gemiddelde tarieven in de markt berekenen voor een gezin met een enkele meter en een jaarverbruik van 8000kWh (pagina 5 van de raad van bestuur, onderste tabel). Er zijn dus goedkopere maar ook duurdere leveringscontracten beschikbaar op de markt. De CREG baseert zich enkel op nieuwe leveringscontracten, terwijl oudere vaste contracten momenteel aanzienlijk lager zijn.
HOE BEREKENT STROOHM HET TARIEF PER KWH?
De tarieven zijn gebaseerd op de directietarieven van de CREG, we nemen een gemiddelde van 3 maanden, met een vertraging van 2 maanden, op basis van onderstaande regel: de gemiddelde prijzen van drie (3) maanden van augustus, september, oktober van het jaar N-1 vormen de basis voor de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit tijdens het eerste kwartaal van het jaar N. de gemiddelde prijzen van drie (3) maanden van november, december van het jaar N-1 en januari N vormen de basis voor de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit tijdens het tweede kwartaal van het jaar N. de drie (3) maandgemiddelden van februari, maart, april van jaar N vormen de basis voor de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit tijdens het derde kwartaal van jaar N. de drie (3) maandgemiddelden van mei, juni, juli van jaar N vormen de basis voor de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit tijdens het vierde kwartaal van jaar N.
In oktober 2022 is dit bijvoorbeeld ongeveer 41 cent incl btw voor Vlaanderen, gebaseerd op het gemiddelde van mei/juni/juli 2022, en dit loopt door tot eind december 2022. Vanaf 1 januari 2023 geldt dan het gemiddelde van augustus/september/oktober.  Het tarief gebaseerd op het recent geïntroduceerde capaciteitstarief te vinden op pagina 5 (hoogste waarde gemiddelde commerciële elektriciteitsprijs (all in) tussen “klassieke teller met EV” en “digitale teller met EV”) is van toepassing sinds begin 2023.
WELKE TARIEVEN WERDEN TOEGEPAST ?
Thuislaadtarief periode oktober/november/december 2022 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,41 Wallonië 0,43 Brussel 0,40 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle taksen)
Thuislaadtarief periode januari/februari/maart 2023 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,59 Wallonië 0,63 Brussel 0.58 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle belastingen)
Thuislaadtarief periode april/mei/juni 2023 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm  platform)
Vlaanderen 0,55 Wallonië 0,60 Brussel 0,54 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle belastingen)
Thuislaadtarief periode juli/augustus/september 2023 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,39 Wallonië 0,45 Brussel 0,41 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle belastingen)
Thuislaadtarief periode oktober/november/december 2023 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform) Vlaanderen 0,30 Wallonië 0,36 Brussel 0,32 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle belastingen)
Thuislaadtarief periode jan/feb/mrt 2024 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,30 Wallonië 0,36 Brussel 0,32 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle belastingen)
Thuislaadtarief periode apr/mei/juni 2024 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,30 Wallonië 0,37 Brussel 0,33 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle taksen)
Thuislaadtarief periode juli/aug/sept 2024 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,27 Wallonië 0,32 Brussel 0,33 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle taksen)
Thuislaadtarief periode okt/nov/dec 2024 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm platform)
Vlaanderen 0,27 Wallonië 0,32 Brussel 0,32 (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle taksen)
Thuislaadtarief periode jan/feb/maa 2025 (van toepassing op vaste laadpunten op het Stroohm  platform)
Vlaanderen 0,?? Wallonië 0,?? Brussel 0,?? (prijzen incl btw, in euro per kWh en incl alle taksen)
Opgelet met de berekening van de CREG boordtabel naar het werkelijk terugbetaalde tarief aangezien we met 2 cijfers na de komma kunnen werken in het platform en het CREG tarief 4 cijfers na de komma heeft. Nadien wordt ook de BTW toegepast wat kleine afronding verschillen kan veroorzaken tussen de factuur en de CREG tarieven per maand.
De vertraging van 2 maanden is een buffer voor de beschikbaarheid van de CREG bestuurstabel, aangezien deze niet altijd met een vaste regelmaat wordt gepubliceerd. https://www.creg.be/nl/professionals/marktwerking-en-monitoring/boordtabel